Czas zakisić ogórki

09:36

9 sierpnia 2013

Aurelia Adaszyńska

Dziennikarz Radia Zielona Góra

(Visited 204 times, 1 visits today)

Podstawą są ogórki gruntowe, które wkłada się do słoika lub beczki. Ich uzupełnieniem są przyprawy w postaci m.in. gorczycy i łodyg kopru. Całość zalewa się osoloną wodą. Mowa o procesie kiszenia ogórków, które ze smakiem zajada się w całej Europie.

By tradycji stało się zadość dzisiaj w podwórku Galerii u Jadźki odbędzie się coroczny konkurs kiszenia ogórków. Organizator – Stowarzyszenie Kulturalne Galeria, zapewnia słoiki, ogórki i podstawowe przyprawy. Do udziału w wydarzeniu mogą przystąpić osoby indywidualne oraz zespoły. Jak podkreślają pomysłodawcy, chodzi przede wszystkim o dobrą zabawę:

Mówi Jan Szachowicz ze Stowarzyszenia Kulturalnego Galeria.

Po dwóch tygodniach od zakiszenia ogórków odbędzie się ich degustacja i zostanie wyłoniony zwycięzca konkursu:

Podczas kiszenia ogórków przed gośćmi wystąpi grupa śpiewacza i kapela Lubuskiego Zespołu Pieśni i Tańca. W drugiej części wieczoru odbędzie się natomiast „Potańcówka miejska”, przy dźwiękach zespołu Dubai Dixie Band. To pięcioosobowy zespół założony przez muzyków Filharmonii Zielonogórskiej. Impreza rozpoczyna się o godzinie 18:00. Wstęp jest wolny.

(Visited 204 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz